piatok 1. novembra 2024

analýza baráku (3.časť)

 minulý ZAN som predstavila kontext a koncept "the floating suits of Trakt". ukázala som referenčné fotografie stavby, oporného stĺpového systému a začlenenia do prírody. rovnako som spomenula voľbu materiálov a farieb architektonickej kancelárie. maximálna ohľaduplnosť k prírode v zmysle udržateľnosti a využitie miestnych materiálov. 

dnes by som chcela priblížiť skôr matematické základy využité v stavbách. geometrické štruktúry a vzory, využité v dizajne. 

1. symetria- hotelové lodgie stoja na 8 stĺpoch, pravidelne podopierajúce stavbu. rovnako ak spravíme priečny rez stavbou, vidíma náznak zrkadlovej symetrie. 



2. tzv. lievik nám poskytuje perspektívne zobrazenie a širší výhľad na krajinu
3. pomery: pomery dvoch stien, najkratšej a najdlhšej sa dajú vnímať ako 1:2 
4. golden ratio: možno na prvý pohľad nebadateľné, ale náznak použitia zlatého rezu je možno vidieť aj v týchto stavbách 


v neposlednom rade by som chcela pridať poznámku: Hotely predsalen majú centrálnu stavbu poskytujúca reštauráciu :) volá sa Traktköket a špecializujú sa na typickú švédsku kuchyňu. používajú bio potraviny, lokálne pestované a tým privolajú návšttevníkov z celého sveta. jednoznačne sa dá povedať že by to bol kulinársky zážitok. 





1 komentár:

  1. zkus ty poměry stran znázornit graficky... ten zlatý řez nechápu... jestli by to nešlo víc po lopatě?... zkus pracovat s kružítkem (při hledání proporcí)
    š

    OdpovedaťOdstrániť